Hodnocení 2019

TJ Sokol Stařeč

Umístění: 11

Skóre: 55: 66

Body: 31 (podzim 16 bodů, jaro 15bodů)

Střelci:

8 – Marek Bříza

8 – Jakub Zejda

8 – Marek Pislcajk

Nejvíce odehraných zápasů: Marek Bříza (24)

11 místo je sice splnění základního cíle, tedy udržet I.B třídu i pro ročník 2019/20, ale ambice po loňském výborném jaru byly rozhodně vyšší. Z tohoto pohledu určitě nemůžeme být spokojeni. Spokojenost není ani s herním projevem ve většině zápasů. Hlavním problémem, a to hlavně na jaře, byla defenzivní činnost celého týmu. Naopak vstřelených 55 branek (více jak dvě na zápas) je velmi solidní. Na této dobré bilanci se podílelo téměř dvacet hráčů, nikdo z nich však nebyl dvouciferným střelcem. Paradoxně letos jsme si zajistili záchranu už po pátém jarním kole, tedy výrazně dříve než vloni (až po desátém kole).

Z našeho pohledu sezónu můžeme rozdělit na tři úseky:

– Výsledkově i herně nepovedených prvních osm kol

– Výsledkově i herně povedených posledních pět kol podzimu a prvních pět kol jara

– Výsledkově katastrofálních a herně většinou špatných posledních osm kol jara

Příčin, proč jsme nenavázali na loňské jaro je více. Z těch objektivních příčin je nutné zmínit především velké absence hráčů na zápase, hlavně v jarní části. Ty byly zaviněny hlavně zraněními, ale i pracovními povinnostmi nebo přípravou na maturity případně rodinnými povinnostmi. Po zranění se nevraceli logicky hráči v optimální formě. V celé sezóně nastoupilo za „A“ tým neuvěřitelných 28 hráčů. Při neexistenci „B“ týmu a dorostu bychom určitě neměli takový počet k dispozici.

Vedle těchto objektivních příčin existují i jiné důvody, které bohužel byly jen v nás samotných. Především připravenost resp. „dostatečná odpočatost“ některých jednotlivců na některé zápasy často neodpovídala ani nižším požadavkům amatérského fotbalu. Po pátém jarním kole přišlo uspokojení a polevili jsme i v tréninkovém procesu. Nutno podotknout, že ani předchozí zimní příprava nebyla zdaleka optimální a podle našich představ, což byla samozřejmě chyba i nás trenérů. Toto vše se postupně odráželo i na hřišti, již zmiňovaná defenzivní činnost týmu jako takového byla velmi špatná a soupeři si vytvářeli neúměrně velké množství šancí. Velké množství nevynucených ztrát míčů i v nezajištěných pozicích přetěžovaly naší obranu. Nepříjemné je

především zjištění, že ztráty většinou pocházely ze základních individuálních nedostatků, jako je krytí míče při vedení i zpracování, nepřesnost přihrávek, špatné zpracování přihrávek a nedostatečný pohyb resp. nabídka. Připočteme-li k tomu důraz soupeřů, vychází nám z toho 66 obdržených branek a velké množství gólových nevyužitých šancí soupeře.

Přes léto máme tedy o čem přemýšlet a co zlepšovat. Nicméně letní příprava je velmi krátká a k tomu dovolené. Jestli se chceme resp. musíme zlepšovat v individuálních a herních činnostech, musí si každý sám přes léto zapracovat na své kondici (tedy myšleno i mimo trénink) a možná resp. určitě omezit některé, pro fotbalový výkon, negativní předzápasové aktivity.

František Prokop

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *