V jarní částí seóny 2023/2024 jsme s mladší přípravkou navázali na podzimní, tedy zlepšování individuálních dovedností (hra 1v1 a 1v2) a výstavba hry od brankáře. 

Nejen v těchto dovednost, musí trenér ke svým svěřencům přistupovat individuálně a proto jsem ve hře 1v1 a 1v2 zvyšoval nároky na kluky dle jejich individuálních dovedností.

Někdo potřeboval získat jistotu na míči, jiný zase volit lepší řešení herní situace a další například provádět kličku od hráče nikoliv do něj a takto bych mohl pokračovat, protože všichni moji kluci jsou prostě individuality. 

Proto bylo hlavní náplní tréninků (cca 60%) hra malých forem, tedy 1v1,1v2 či fotbal intervalovým způsobem 3v3 na malém prostoru, kde během těchto her individuálně řešíme nedostatky/chyby, pracujeme na nich, ale hlavně kluky chválíme za správná řešení herních situací. Z 25% jsme venovali kondiční silové přípravě (úpoly, přetlačování atd) a cca 15% izolovaným tréninkem technickým dovedností s míčem (nožičky, provedení kličky, naznačení atd). Mezi tréninky byly vkládány přátelská utkání, kde jsem se se snažili, aby všichni kluci hráli (domluva, že přijede tým a složí dvě mužstva).

Co se týče zápasů OP a turnajů, tak na ně bylo vždy nominováno max 9 hráčů, dle kritérií, které znali (kluci a rodiče) dopředu (docházka, přístup k tréninku, ochota být na všech zápasech nehledě na počasí apod). Všechny tyto aspekty vedly k tomu, že u většiny hráčů pozorujeme obrovský pokrok, chuť do fotbalu a pracovat na sobě. Také musím pochválit většinu rodičů, protože mi byli oporou, porozuměli proč a kam s jejich dětmi směřuji, a že fotbal není u dětí o vítězství, ale o získávání dovedností, zkušeností, sebepřekonávání, a že se jim tento vklad vrátí v budoucích letech. 

Hodnocení resp. výsledky zápasů zde nechci záměrně uvádět, protože jsou zkreslující, ale kdo se byl podívat na posledních třech turnajích v Oslavanech, Čáslavicích a Koněšíně, tak viděl spousty pěkných individuálních i kolektivních akcí, skvělé výkony brankářů (zákroky, rozehrávka, vyjetí od vlastní brány až do gólu), výstavba hry od vlastní branky až po pěkná zakončení na útočné polovině. Také byly k vidění chyby, které vznikaly stylem hry založeném na dovednosti přejít jeden na jednoho, udržení a vyjetí s míčem v těžkých situacích kolem vlastní branky a rozehrávkou nakrátko do vlastní branky. Chybami se člověk učí a na tom byla postavena celá koncepce mladší přípravky  „učení se individuálních dovedností“ a pozitivní práce s chybami jednotlivců.

V příloze foto z Koněšína, kde jsme zakončili sezónu druhým místem (o gól nám unikla obhajoba prvenství z loňského roku). Všem dětem a rodičům děkuji, za parádní sezonu. Přeji jim pěkné prázdniny a v nové sezoně

ať pokračují v rozdělané práci a jsou stejně nápomocní, trenérům starší přípravky a trenérce Lucii, tak jako mně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *